ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ/INTERVIEWS

KOYBENTA


Συνέντευξη του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΩΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ», στο Γιάννη Παν. Γαϊτανάκη, για το ιστολόγιο του Συλλόγου http://www.zounati.wordpress.com (13 Οκτωβρίου 2016) –> «Να θεωρεί ο καθένας από μας, ότι ο Σύλλογος είναι ο δικός του χώρος, το σπίτι του»  Συμπληρώθηκαν ήδη πέντε μήνες από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του «ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ», όπως αυτό προέκυψε από την εκλογική διαδικασία της 2ας  Μαϊου 2016. Με την ευκαιρία αυτή απευθύναμε προς τα πέντε Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μερικά ερωτήματα, σε μια μικρή συνέντευξη, την οποία σας παραθέτουμε παρακάτω.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf-%ce%b4%cf%83

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με την συμπλήρωση των πέντε πρώτων μηνών της θητείας σας ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, αν έπρεπε να κάνετε έναν πρόχειρο απολογισμό, τι θα είχατε να σημειώσετε για τα έργα και τις δραστηριότητες του Συλλόγου τη χρονική αυτή περίοδο ;                                                                                                       ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΛΑΓΟΥΔΗ – ΚΑΛΟΜΑΛΟΥ: Δεν θ’ αναφερθώ στα έργα και στις δραστηριότητες που έγιναν τους πέντε αυτούς μήνες και τα οποία είναι πολλά. Θ’ αναφερθώ σε κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά μέλη του Συλλόγου μας αποχώρησαν ή είχαν απομακρυνθεί, αφού δεν είχαν καμία επαφή ή δεν εκπλήρωναν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις. Αυτό το θεωρούσα μεγάλο πρόβλημα. Από τον περασμένο Μάιο λοιπόν, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια να προσεγγίσουμε καινούργια και παλιά μέλη. Επισκεφθήκαμε, πολλές φορές, όλους τους κατοίκους του χωριού και μιλήσαμε μαζί τους. Επικοινωνήσαμε με φίλους και συντοπίτες μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξηγήσαμε το ρόλο του Συλλόγου στη ζωή του χωριού μας και των ανθρώπων του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μας εμπιστευθούν καινούργια μέλη και να επανέλθουν στον Σύλλογο πολλά απ’ τα παλιά, που είχαν αποχωρήσει. Σήμερα, ο Σύλλογος έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των μελών του αφού πλησιάζουν τα εκατό (100). Οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα μας – που εμπλουτίζεται καθημερινά – ξεπέρασαν τις 61.000. Αυτό θεωρώ την μέγιστη επιτυχία τους πέντε αυτούς μήνες. Το άνοιγμα που έκανε προς τα έξω, την επαφή με τους συγχωριανούς και φίλους, την ευκαιρία που έδωσε σε πολλούς να γίνουν υποστηριχτές και συνοδοιπόροι μας. Γιατί ο Σύλλογος πρέπει να συγκεντρώνει, να μονοιάζει τους ανθρώπους. Να θεωρεί ο καθένας από μας ότι ο Σύλλογος είναι ο δικός του χώρος, το σπίτι του. Ο χώρος που μπορεί να ψυχαγωγηθεί, να κουβεντιάσει, να θυμηθεί, να προσφέρει…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια η ανταπόκριση των συμπατριωτών μας στην μέχρι τώρα παρουσία του Συλλόγου. Υπάρχει συμμετοχή στα δρώμενα ;                                   ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις αρχαιρεσίες στις 2 Μαϊου 2016, ο Σύλλογός μας προσπάθησε να κάνει άνοιγμα και να φέρει κοντά του καινούργια μέλη. Καταφέραμε πολλοί συμπατριώτες και φίλοι μας να ανταποκριθούν σ’ αυτό και πρόθυμα να γραφτούν πολλά νέα μέλη και άλλα να ανανεώσουν την συνδρομή τους. Αρκετοί προσέφεραν οικονομική υποστήριξη για διάφορες  αγορές και έργα του Συλλόγου. Εκπέμπουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητα και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μας. Θεωρώ σημαντική και την συνεργασία με άλλους Συλλόγους και Φορείς, όπως με τον Σύλλογο Ελληνικού Gross (που συμμετείχαμε ως εθελοντές σε δράση του) καθώς και με τον αθλητικό Σύλλογο «Ο Πολύβιος», που διοργανώσαμε μαζί το τουρνουά μπάσκετ 3 on 3, στο γήπεδό μας στ’ Αλώνια, στις 17/8. Η καλή συνεργασία των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι μία ωραία εικόνα, που ο κόσμος εκτιμά και τον πείθει να συμμετέχει στις δράσεις μας. Τελικά, «Η ΖΩΝΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ»…  και ο Σύλλογός μας μεγαλώνει…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προφανώς θα υπάρχουν και αρνητικές κριτικές, καλοπροαίρετες ή μη για τον Σύλλογο. Ποια η στάση σας απέναντι σε αυτού του είδους τις κριτικές; ΑΠΑΝΤΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΓΑΪΤΑΝΑΚΗ:  Στις όποιες αρνητικές κριτικές γίνονται, απαντάμε με έργα, τα οποία αποφασίζει το Διοικητικό μας Συμβούλιο και υλοποιεί με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν αλλά και με την προσωπική εργασία των Μελών του και εθελοντών – μελών μας. Κάθε έκφραση γνώμης είναι καλόδεχτη, αναγκαία και χρήσιμη, όταν στηρίζεται σε επιχειρήματα και τεκμηριώνεται με στοιχεία. Το χωριό μας είναι μικρό και όλοι γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Ξέρουμε την ατομική ποιότητα του καθενός και τι έχει προσφέρει στον τόπο μας και στους ανθρώπους του. Σε τελική ανάλυση, όποιος θέλει να κάνει κάτι καλό για τη Ζώνη, π.χ. να μαζέψει κάποια πεταμένα σκουπίδια από τον δρόμο, να ποτίσει τα φυτά που υπάρχουν σε δημόσιους χώρους, να κόψει χορτάρια που φυτρώνουν παντού, να καθαρίσει με σκούπα και φαράσι τη γειτονιά του κ.ά., δεν χρειάζεται να είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας για να το πραγματοποιήσει. Το χωριό μας – ευτυχώς – δίνει σε όλους μας, πολλές προοπτικές προσπάθειας και προσφοράς. Όποιος θέλει να βοηθήσει τη ΖΩΝΗ, θα βρει σίγουρα έναν τρόπο να το κάνει. Η αδιαφορία έχει πάντα μια δικαιολογία έτοιμη. Κάτι εξίσου σημαντικό: τις καλοπροαίρετες αρνητικές κριτικές, τις συζητάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο και προσπαθούμε να διορθώσουμε τυχόν λάθη ή παραλείψεις μας. Να μην ξεχνάμε όμως ότι μόνο αν δεν κάνεις τίποτα, δεν κάνεις λάθη. Εμείς κάνουμε έργα και παίρνουμε πρωτοβουλίες, γιατί επιλέγουμε τη ΔΡΑΣΗ κι όχι την αδράνεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως βλέπετε τις προοπτικές που διαγράφονται στο μέλλον για το χωριό μας και τον Σύλλογο ;                                                                                                                           ΑΠΑΝΤΑ Η ΤΑΜΙΑΣ ΕΛΕΝΑ ΠΑΛΛΗ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Αν είμαστε ενωμένοι, ώστε να μην προσπαθούμε να βγάλουμε το μάτι του άλλου και να υπάρχει κατανόηση μεταξύ όλων μας, σαν χωριό πάντα και όχι σαν Μέλη του Δ.Σ.  να παραμερίσουμε  το παρελθόν και να βγάλουμε τις παρωπίδες μας,  κοιτώντας  με αισιοδοξία το μέλλον όχι μόνο το χωριό δεν θα ερημώσει και ο Σύλλογος δεν θα διαλυθεί, αλλά θα καταφέρουμε την επιστροφή στο χωριό και σαν Σύλλογος – με την βοήθεια των συγχωριανών μας θα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Όταν υπάρχει η στήριξη του χωριού, τότε  το εκάστοτε Δ.Σ. παράγει έργο με ζήλο και όχι απλά για να πουν ότι κάτι κάνουμε για να κλείσουμε τα στόματα των «καλοθελητών».  Αγαπώ το χωριό μου  και μη θέλοντας να το δω να ερημώνει, θέλω το καλύτερο για τη Ζώνη μας, προσπαθώντας γι’ αυτόν τον σκοπό όπως μπορώ και όσο μπορώ. Με εκτίμηση και αγάπη για τη Ζώνη μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι καινούργιο μπορούμε να περιμένουμε από τον Σύλλογο στην συνέχεια, ποιες οι προτεραιότητες σας για την Ζώνη ;                                                           ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΑΚΗΣ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο Σύλλογος πρέπει να συνεχίσει δυναμικά, έτσι όπως ξεκίνησε, υλοποιώντας μικρά και μεγάλα έργα και εκδηλώσεις. Αλλά μεγαλύτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην νεολαία, στα παιδιά όλων των ηλικιών. Να έρχονται στο χωριό, κυρίως το καλοκαίρι, και όλο το χρόνο (Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα). Να οργανώνονται αθλητικοί αγώνες (μπάσκετ, ποδόσφαιρο). Να λειτουργεί η παιδική χαρά με ασφάλεια για τα μικρά παιδιά. Να αγοραστούν επιτραπέζια παιχνίδια για να παίζουν τα παιδιά στην αίθουσα του Συλλόγου κάποιες ώρες την ημέρα. Επιδίωξη και σκοπός μας είναι ν’ ακουστούν και πάλι οι παιδικές φωνές, να γεμίσει το χωριό σαματά και τρεξίματα παιδιών, όπως στα δικά μας παιδικά χρόνια. Τα παιδιά να παρακαλάνε τους γονείς να έρθουν στο χωριό και όχι το αντίθετο. Ευχαριστώ πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κλείνοντας, ένα μήνυμα για τους συμπατριώτες και φίλους του χωριού μας που διαβάζουν την συνέντευξη αυτή ;                                                                          ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΛΑΓΟΥΔΗ – ΚΑΛΟΜΑΛΟΥ: Από τη φύση του ο άνθρωπος είναι κοινωνικός, έχεις την ανάγκη της ομάδας. Ο καθένας από μας χρειάζεται να επικοινωνεί, να μαθαίνει, να προσφέρει, να έχει άποψη. Ο Σύλλογος δίνει αυτή τη δυνατότητα σε όλους, την ευκαιρία στον καθένα να εκφράζεται και να καταφέρνει κάτι που μόνος του δεν θα μπορούσε. Γι’ αυτό,  λοιπόν, πρέπει να πλαισιώσουμε τον Σύλλογό μας, να γίνουμε μια δυνατή φωνή, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να προσφέρουμε στο χωριό αυτό που του αξίζει. Ας μείνουμε μακριά από εμπάθειες, κακοπροαίρετη κριτική, κι ας βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Επικοινωνήστε μαζί μας, πείτε μας τις απόψεις σας, την καλοπροαίρετη κριτική σας, να μας υποδείξετε τα λάθη μας, γιατί απ’ αυτά μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. 

 


* INTERVIEW *  Zacharoula Gaitanaki:  “Poetry is a gift – Poets have blessing of God”

Patrick Sammut

Patrick Sammut

Patrick Sammut: What place do nature and God have in Zacharoula’s poetry?

Zacharoula  Gaitanaki:  Dear Patrick, thank you for the hospitality. We destroy the environment (the pollution, fires, wars, scarcity of water, smog, greenhouse effect etc.) We live in an unhealthy climate. We’ve spoilt everything with our behavior… So, the beauties of Nature, the nature of things, matters of general interest, legends and myths, the God, love, the end of our life, are part of my poetry. Poets – with their voices – have to tell the Truth. Poets blaze a trail for a better world. I write in my poem:

»THE POETS»  

Poets do not struggle

with bullets and knives,

they write verses, sing

and extend their hands.

They yield in inspiration

in the hours of loneliness,

they count with verses and strophes

fine weathers and storms.

Poets do not love

simply for love.

They write verses for naked bodies

before they touch them.

They are absorbed by love and swim

in love’s depths

and after, they write poems

for “the moment” that is lost…

S. : Do poets write only for themselves and do give vent to their emotions and reflections or do they have a wider role in today’s society?

G.: I believe that Poetry is a gift and the Poets have blessing of God. But we have and a moral obligation: Poets like politicians must serve the public interest. We write not only for ourselves but for all the people.

S.: Do you write poetry for art’s sake or are there other agendas behind your verses?

G.: I write poems (short stories, novels, critic, essays too) for the creation, communication, happiness. Writing is a great fun for me.

S. : How do you react when people say that poets are idealists and dreamers?

G. : “Poet isn’t a weird guy”. If he / she dreams of a new world, this isn’t a visionary dream. It’s a feasible objective.

S. : Do you write poetry in Greek and then translate in English? Or do you write poetry directly in English?

G. : I write my verses in Greek and then I translate them in English. My mother language has a rich vocabulary and I use it in my work.

S. : When you write poetry do you prefer traditional and regular forms (prosody, metre, rhyme) or modern form such as blank verse?

G. : I use “Poetry’s materials” (my poem):

  A well – dressed verse

with a red, full of freshness

and fragrance carnation on the lapel

pops out right in the crown to dance.

Two strophes start a feast

 on the white paper.

On top, an underlined title

assigns the intention of the poem.

Rhymes, words, “moments”

are valuable and invaluable

materials for a Poet

to make an emotion,

to pay off a debt

and to defeat a chimera.”

S. : In your poetry you frequently write about poetry itself. You also write about yourself as a poet. Why? Does the poet depend on the readers’ judgment?

G.: In my poetry I write about myself but I write and for you, for all the people. The readers are happy when they read a good poem or a nice story.

S. : Personally I find that metaphor is a strong point in your poetry. How do you react to this? Can metaphor and sincerity / clarity of meaning go together?

G. : Poetry is like our life. A poem with several verses is like an adventurous life or not? I think that my poetry is an extension of myself. Metaphor is a strong point and in my life. But clarity of expression is a great asset. I’ll continue with my life and poetry together…

S. : Is poetry an act of love or an act of narcissism? What do people prefer today: poetry or soap – operas?

G.: Poetry is an invaluable help in our days. Soap – operas are like artificial flowers in a garden. A flimsy life is without poetry, love, smile, colors, songs., joy…

Patrick Sammut : How is Zacharoula as a person? How does she spend her time: career and pastimes?

Zacharoula Gaitanaki : I am a woman with a mild nature and a simple life. When I’m in Arcadia, I  live near to the beauties of nature. I spend time with my family, my friends (poetry is a good friend for me too), my cats.  Music is a good way to unwind. I hear classical and Greek folk music. Sometimes, I take refuge in books. I read many books every month and I write my opinion (in literary magazines and newspapers). I write poems, articles, essays, short stories, translations etc… (I have 22 years in poetry and prose).  I think that “The real happiness consists in desiring little”.

Patrick, thanks again. I send my warm regards to all the visitors of your blog and to all the poets in Malta.


                        Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη: «ΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΔΕΝ ΕΥΤΥΧΕΙΣ»

Συνέντευξή της στον Κώστα Δ. Δημητριάδη (Δικηγόρο και συγγραφέα)

Κ. Δ. : Πείτε μας λίγα πράγματα για την διαδρομή σας στην Λογοτεχνία.

Ζ. Γ.: Η πρώτη δημοσίευση ποιήματός μου έγινε το 1984 στη σχολική εφημερίδα του 2ου Γενικού Λυκείου Ηλιούπολης. Φοιτούσα στη Γ΄ τάξη. Από τότε μέχρι σήμερα, δείγματα γραφής μου έχουν δημοσιευτεί στον τύπο και σε Ανθολογίες, βραβευτεί (36 διπλώματα και 2 μετάλλια) σε πανελλήνιους και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και μεταφραστεί στ΄ Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ινδικά. Με άλλους 4 ποιητές έχουμε στο Ιντερνέτ ιστοσελίδα με στίχους μας στ΄ αγγλικά. Τα «ΑΝΟΜΟΙΑ ΤΟΠΙΑ» είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή (17 ποιημάτων), που κυκλοφόρησε από τον «Περιπλανητή» του Κώστα Ρούτη, τον Μάιο του 2001. Το 2002 ολοκληρώθηκε – μετά από ένα χρόνο πνευματικής δουλειάς – το δοκίμιό μου «ΠΟΤΗΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ένας πολυγραφότατος δημιουργός», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μαυρίδης».

Κ. Δ. : Αγαπάτε περισσότερο την ποίηση ή τον πεζό λόγο;

Ζ. Γ. : Δεν κάνω διάκριση στα είδη του λόγου, είναι θέμα έμπνευσης. Οι λογοτέχνες δεν είναι επιχειρηματίες και στη Δημιουργία δεν χωράνε ισολογισμοί και «Καταστάσεις ζημιών και κερδών». Γραφή κι ανάγνωση γνωρίζουν σχεδόν όλοι. Από κει και πέρα, για να γράψεις κάτι καλό, χρειάζεσαι ταλέντο. Με αυτό το χάρισμα γεννιέσαι. Το «τάλαντον» θέλει καλλιέργεια για να φανεί. Συνεχώς. Με επιμονή και υπομονή, με μεράκι κι αγάπη. Αν δεν αγαπάς ο,τιδήποτε κάνεις, έχεις ήδη αποτύχει.

Κ. Δ. : Είναι χρήσιμη σήμερα η Ποίηση; Τι σημαίνει ειδικά για σας και πώς δια-γράφεται το μέλλον της;

Ζ. Γ. : Πολλοί θεωρούν την ενασχόληση με την Ποίηση ως πολυτέλεια, άλλοι περιθωριοποιούν τους ποιητές. Ζούμε στην εποχή του χρηματιστηριακού δείκτη, του διαδικτύου, των ήχων της κινητής τηλεφωνίας. Για τον άνθρωπο που έχει ευαισθησίες και καλλιέργεια, ακόμη και σ΄ αυτά ανακαλύπτει ίχνη ποίησης. Από την άλλη πλευρά, το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος δεν είναι εμπορικό. Οι ποιητικές συλλογές δεν πουλάνε, δεν αφήνουν κέρδος άρα δεν προτιμώνται από τους εκδοτικούς οίκους. Δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ όσο θα ήταν δυνατόν. Ο αγώνας είναι άνισος. Υπάρχει πάντως κίνηση, παραγωγή, γίνονται προσπάθειες από τους ποιητές μας κάτι θα βγει από όλον αυτόν το δυναμισμό. Για μένα, η ποίηση είναι επικοινωνία, λύτρωση αλλά και ομορφιά. Ισορροπία, αρμονία, γνώση. Η Δημιουργία και η Τέχνη γενικότερα είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι σε ασύνορο ουρανό. Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι να φτάσεις στο τέρμα του προορισμού σου αλλά να ξέρεις ν΄ απολαμβάνεις την διαδρομή. Η ποίηση έχει μέλλον όσο εκφράζει και καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων της κάθε εποχής. Εξελισσόμενη θα προχωρά μπροστά. Όταν ένα έργο είναι αυθεντικό, κατανοητό, προσιτό, γίνεται οικείο και κτήμα του καθενός, ζει μαζί μας ή μέσα μας. Σ΄ ένα αιώνιο παρόν.

Κ. Δ. : Πολιτιστική Ολυμπιάδα, εκδηλώσεις λογοτεχνικές και άλλες, πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Είναι όλα αυτά για το καλό μας;

Ζ. Γ. : Έχει χαθεί η αίσθηση του μέτρου. Πολλά φώτα, εφήμερη λάμψη, λίγη ουσία. Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες έκδοσης και προώθησης ενός έργου, αλλά ο κόσμος (θεατής, αναγνώστης), ελλείψει παιδείας, δεν έχει έρθει πραγματικά κοντά στη Λογοτεχνία, στη Ζωγραφική, στη Μουσική, στο Χορό… Δεν εμβαθύνει, δεν «ψάχνεται». Όλα γίνονται στην επιφάνεια, όσο πέφτουν πάνω οι προβολείς. Οι «ουρές» προ ετών στην Πινακοθήκη δεν σημαίνουν πρόοδο και βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε και χρειαζόμαστε πολλά μαθήματα Αγωγής. Με υπερβολές δεν ευτυχείς. Κουράζεσαι…

Κ. Δ. : Αγαπάτε τους υπολογιστές και δεν το κρύβετε. Σας έχει βοηθήσει η πληροφορική στη δουλειά σας;

Ζ. Γ. : Όταν στα 19 μου χρόνια μιλούσα για τα κομπιούτερ με κορόιδευαν. Στα 21 μου σπούδασα Οργάνωση γραφείου εγκαταλείποντας τη Νοσηλευτική του ΤΕΙ Αθήνας κι αγόρασα έναν υπολογιστή, τον «κύριο Παναγιώτη». Τον χρησιμοποίησα πολύ να γράφω κείμενά μου και για 11 χρόνια ήταν ένας καλός φίλος. Εργάστηκα ως επεξεργάστρια κειμένου μέσω Η/Υ δακτυλογραφώντας επί δυόμισι χρόνια ένα σπουδαίο έργο: το Ιστορικό αρχείο του Εμμ. Ι. Τσουδερού, πρωθυπουργού της Ελλάδος το 1941-44. Ήταν συγκλονιστικό να κρατάς στα χέρια σου τα έγγραφα της εποχής εκείνης, στην καθαρεύουσα, πολυτονικό, πολλά δυσνόητα χειρόγραφα και να τα περνάς σε αρχεία, δισκέτες για να βγει το τελικό εξάτομο έργο, μια εργασία που χάρισε στην τότε εργοδότριά μου κ. Βιργινία Τσουδερού (τ. Αναπλ. Υπ. Εξωτερικών) βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Ναι, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι είναι τόσο επικριτικοί, ίσως από άγνοια. Κανένα μηχάνημα δεν δουλεύει από μόνο του. Ανθρώπινα χέρια και νους τα χειρίζονται και τα κατευθύνουν. Για τα λάθη δεν φταίνε οι μηχανές αλλά οι χειριστές τους.

Κ. Δ. : Ζούμε «σε καιρούς χαλεπούς» όπως γράφετε σ΄ ένα ποίημά σας. Οι πνευματικοί άνθρωποι πώς θ΄ αντισταθούν και θα επιβιώσουν;

Ζ. Γ. : Ο σύγχρονος πνευματικός άνθρωπος οφείλει να ζει στην εποχή του, να εκφράζει την εποχή του και ν΄ αφουγκράζεται τις ανάγκες, τις αγωνίες, τους καημούς των συνανθρώπων του. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός πνευματικού ηγέτη, οδηγού μας στο καλό, αγαθό, υψηλό. Πολύ φοβούμαι ότι αδυνατεί να είναι και μαχητής, ν΄ αγωνιστεί δηλαδή για όσα πιστεύει, γιατί η μέριμνά του να επιβιώσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ανταγωνισμού, του στερεί κάθε δυνατότητα για επανάσταση, ανατροπές, αναμέτρηση. Οι λιγοστές εξαιρέσεις, είναι η επιβεβαίωση του θλιβερού κανόνα: οι πρόθυμοι για εκδουλεύσεις είναι πάντα στην επικαιρότητα.

                                              

Advertisements